Na kolech do Ostřihomu

Náš firemní výlet do Ostřihomu patřil k těm, jaké běžný zaměstnanec v běžné firmě jen tak snadno nezažije. Jeli jsme vlakem as koly. Naším cílem bylo prozkoumat krásy Ostřihomu a okolí a také návštěva našeho obchodního partnera Világi Winery.

Začali jsme v pátek ráno. Do vlaku jsme nastupovali v různých nádražích, aby to měl každý co nejblíže domu. Nakonec jsme se všichni setkali v mezinárodním rychlíku do Budapešti. Atmosféra ve vlaku je během firemní akce vždy jedinečná. Vystoupili jsme ve Štúrove. Počasí bylo nádherné, proto jsme hned naskočili na kola a přejeli jsme přes most Marie Valérie do Ostřihomu.

První den jsme chtěli samozřejmě jako první navštívit Baziliku. Věděli jsme, že to bude něco významného, ​​ale i tak nám její jedinečnost vyrazila dech. Je to krásné místo a je velmi dobře zpřístupněna pro turisty. Pod bazilikou je restaurace Primás Pince, kde mají prohlídku karpatských vín. Samozřejmě největší pozornost věnují maďarským vínům, ale člověk se tam dozví hodně o vinařských oblastech a co se kde pěstuje. V této restauraci jsme mohli degustovat 5 vzorků maďarských vín.

Pak jsme se vydali na cestu koly po Ostřihomi. Naším cílem bylo jezero s pláží asi 15 kilometrů za městem. Nejdříve nás zdrželi vinné zastávky, poté usedli do místní hospody těsně před jezery. Hrál tam místní muzikant, prodávali grilované ryby, tak jsme si užívali tu autentickou maďarskou atmosféru. Cestou zpět do Ostřihomu jsme projeli několika večerními podniky ve městě, které postupně zavíraly, až nám nezbylo nic jiného, ​​než jít spát.

Další den jsme začali poradou. Je naše tradice, že na těchto akcích vyhodnotíme hospodaření firmy. Máme pro každý rok 7 bodů a vyhodnocujeme, zda se nám podařili splnit, nebo ne.

Po poradě jsme se vydali na cestu do obce Chľaba do vinařství Világi Winery. Jeli jsme u řek Dunaj a Hron, které byly v té době rozvodněné. V některých úsecích byly cyklostezky tak zaplaveny, že jsme se dost obávali, jestli projedeme a museli jsme vymýšlet různé objížďky. Cesta ale stála zato. Chľaba je nejjižnější oblastí na mapě Slovenska. Je to jedinečné místo a velmi krásné na pohled.

Vinařství je navíc postaveno na vysokém svahu. Máte proto z něho úžasný výhled na krajinu. Přijali nás na terase s úžasným výhledem, pohostili zabijačkovými specialitami a doprovázeli degustací. Takový zážitek se sice dá popsat, ale ten kdo to nezažil, neví, jak to bylo úžasné. Vína Világi Winery jsou lehká, moderní a osvěžující. Samozřejmě kromě chutí nás zajímaly také informace o technologiích výroby a o lahvích které používají.

Náš původní plán byl, že budeme na kolech pokračovat ještě desítky kilometrů, ale ve vinařství bylo tak dobře, že jsme tam strávili zbytek dne. Tak jsme se vrátili cestou zpět do Ostřihomu. Cestou jsme dostali ještě skvělý tip na zastávku. Je to prodejna Dům vína ve Štúrove, které nabízí vína od místních vinařů z okolí. Paní každého vinaře osobně znala, řekla nám jejich příběhy. Tak jsme zažili ještě takovou neplánovanou degustaci.

V neděli nás čekala poslední cesta na kolech. Jeli jsme z Ostřihomu na vlakové nádraží do Štúrova a pak vlakem domů.

Krásný víkend plný vzpomínek a jedinečných situací je za námi. Máme na co vzpomínat.

Video z naší akce si můžete prohlédnout zde: